Breiavatnet Lanterna vant arkitektkonkurransen

I dag ble det kjent at Breiavatnet Lanterna ble vinneren av høyhuskonkurransen i Knud Holms gate 8.

Vinnerutkastet er laget av Schmidt Hammer Lassen Architects i København.

Breiavatnet Lanterna

Breiavatnet Lanterna

Juryens begrunnelse er som følger:

  • Bygningen har et enkelt, transparent og moderne formspråk i glass og metall, og fremstår som elegant og tydelig i områdets ellers nokså sammensatte og visuelt komplekse bygningsmiljø. Det skrått avtrappede volumet gjør bygget slankere i høyden, virkemidler som er kjent fra klassiske høyhus og kombinerer dermed moderne formspråk med klassiske idealer. Bygningen har vekselvis skarpe og avrundete hjørner, og vil endre karakter og refleksjon etter lysforhold og hvor betrakteren befinner seg. Beplantning på avtrappingene vil utrykke bygningens miljøambisjoner, og myke opp det ellers strenge utrykket.
  • Prosjektet etablerer en ny, urban bypark, som en fredelig grønn og fotgjengervennlig lunge, som inngår i et nytt, viktig parkdrag fra Breiavatnet via den kommende Tivoliparken. Nye, attraktive forbindelseslinjer gjennom parken i nord mot Jernbanestasjonen i sør vil blir etablert, og mellom St. Olavs gate og Knud Holms gate.
  • Bygningens nederste etasjer fremstår som åpne, transparente og inviterende, med innganger fra flere retninger og ulike nivåer og med umiddelbar tilknytning til parkrommet utenfor. Restaurant/cafe, utstillingsarealer og sosiale soner, samt konferansesenter og panoramarestaurant og innglassede utsiktspunkter i toppetasjene er åpne for alle, og vil være et attraktivt tilbud både for byens befolkning og våre gjester.
  • Lanterna gir plass til over 1000 arbeidsplasser i fleksible og moderne kontoretasjer tilpasset framtidens arbeidstakere.
  • Prosjektet vil fremstå som et fremragende eksempel på fremtidsrettet byutvikling i Stavanger.